10 mýtov a faktov o merino vlne

Detské oblečenie z merino vlny si v posledných rokoch získava svojich verných fanúšikov aj u nás na Slovensku. Toto 100% prírodné vlákno z obnoviteľných zdrojov sa stáva čoraz obľúbenejším medzi rodičmi, ktorí svojim deťom doprajú tú najvyššiu kvalitu. No aj napriek jej unikátnym vlastnostiam koluje o merino vlne množstvo mýtov a poloprávd. V našom najnovšom článku sme sa zamerali práve na ne.

 
 

MÝTUS č.1: Termoprádlo merino je vhodné jedine na zimné lyžovačky.

FAKT: Práve naopak! Tento unikátny 100% prírodný materiál s výbornými termoregulačnými vlastnosťami je možné nosiť po celý rok. V teple má chladivý efekt a pri nižšej teplote dokáže spoľahlivo zahriať. Funkčné termoprádlo má základnú úlohu odvádzať pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a udržiavať tak telo suché. Čiže jeho hlavnou funkciou je postarať sa o to, aby deti pri žiadnej aktivite nemali nepríjemný pocit spoteného tela a chladu. Aby našim ratolestiam bolo príjemne aj pri tých najnáročnejších výpravách za dobrodružstvom v zime aj v lete.

 

MÝTUS č.2: Termoprádlo merino bude moje dieťa "hrýzť".

FAKT:  V porovnaní s bežnou vlnou je merino vlna hodvábne jemná. Za svoju hodvábnu jemnosť vďačí svojmu vláknu o priemere 16 - 22 mikrónov (0,016 - 0,022 milimetrov). Najjemnejší typ merino vlny tzv. SUPERFINE merino má priemer vlákna dokonca len 16 mikrónov. Pre porovnanie - ľudský vlas má priemer približne 100 mikrónov. Preto nemusíte mať pred kúpou detského oblečenia z merino vlny vôbec obavy, že bude deti “hrýzť” a bude im nepríjemné na holú pokožku. Práve naopak, je hodvábne jemné a vhodné už pre tie najmenšie deti.

 

 

MÝTUS č.3: Merino vlna nie je vhodná pre deti s citlivou pokožkou.

FAKT: Merino vlna je hypoalergénna, antistatická a prirodzene odpudzuje prach. Eliminuje baktérie, roztoče a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť alergie, prípadne astmu. Vďaka svojej jemnosti je vhodná aj pre bábätká a ľudí s citlivou pokožkou.

 

MÝTUS č.4: Merino vlna "nefunguje". Moje dieťa sa aj v tom potí.

FAKT: Základnou funkciou termoprádla, či už z merino vlny alebo syntetického materiálu, nie je zastavenie potenia. To je veľký omyl, ktorý mätie mnohých rodičov. Potenie je naopak žiaduci fyziologický jav, bez ktorého by mohlo dôjsť k prehriatiu organizmu. Potenie je dôležité na reguláciu telesnej teploty. Základnou úlohou funkčného termoprádla je odvádzať tento pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a udržiavať tak telo suché. Merino vlna má vysokú absorbčnú schopnosť - dokáže nasať vlhkosť rovnajúcu sa až tretine svojej váhy bez toho, aby na dotyk bolo oblečenie mokré. A navyše hreje, aj keď je vlhká. 

Jednoducho povedané: Telo dieťaťa ostane suché aj pri spotení sa, pretože túto vlhkosť a pot "odvedie" merino vlna na povrch oblečenia. Keď chytíte spotené termoprádlo z vonkajšej strany, tak na dotyk môže byť vlhké až mokré, no telíčko dieťaťa bude suché. Zázrak, však? :-)

 
 

MÝTUS č.5: Termoprádlo z merino vlny je na leto hrubé a môjmu dieťaťu v ňom bude príliš teplo.

FAKT: Pri výbere termoprádla merino podľa ročného obdobia a aktuálnej teploty počasia je podstatné zvoliť vhodnú tzv. hustotu vlákna (gramáž), ktorá sa udáva v g/m2. Na leto je vhodné zvoliť hladký jemný úplet s hustotou okolo 130 - 160g/m2, ktorý zvládne teploty od 0°C/+40°C. Vyššie gramáže zvládnu už aj mínusové teploty pod 0°C. Pre porovnanie napr. hrubý zimný dvojvrstvový úplet môže mať hustotu až 260 g/m2. Údaj o gramáži by mal obsahovať každý produkt funkčného oblečenia.

 

MÝTUS č.6: Termoprádlo je v lete úplne zbytočné a moje dieťa ho nepotrebuje.

FAKT: Merino vlna je prírodné duté vlákno, ktoré perfektne izoluje a vytvára tak ideálnu termoreguláciu tela - má výborné izolačné vlastnosti, skvele odvádza pot a udržuje pokožku stále suchú. V zime hreje a v lete chladí. Termoprádlo má veľký význam práve u detí, pretože ich telesná teplota sa mení podstatne rýchlejšie ako u dospelých. A práve merino vlna deťom výrazne pomáha udržiavať ideálnu telesnú teplotu a zabraňuje tak prehriatiu alebo podchladeniu organizmu.

 

MÝTUS č.7: Merino vlna nie je vhodná na letnú dovolenku k moru.

FAKT: Okrem už vyššie spomínaných termoregulačných vlastností má merino vlna navyše aj vysokú UV ochranu - má prirodzený slnečný faktor min. UPF 25, čo je najvyššia hodnota spomedzi prírodných materiálov. Pre porovnanie, obyčajné bavlnené tričko má pridelené len UPF 15 a škodlivé UV lúče cez neho prenikajú vo väčšej miere.

 

MÝTUS č.8: Nechodíme do hôr ani na lyžovačky. Moje dieťa nemá kde termoprádlo vynosiť.

FAKT: Mnoho rodičov sa mylne domnieva, že ich dieťa nemá termoprádlo kde vynosiť. Často je funkčné oblečenie spájané výhradne s turistikou, lyžovačkou či inými outdoorovými aktivitami. To je však veľký omyl. Termoprádlo samozrejme plní svoju funkciu vysoko v horách, no je rovnako účinné aj na detskom ihrisku uprostred sídliska. Rodičia často zabúdajú, že deti sú v neustálom pohybe aj pri bežných každodenných aktivitách. Denne nabehajú stovky metrov bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili. Doprajte im voľnosť a zabudnite na obľúbené vety našich babičiek: “Nebež, lebo sa spotíš a prechladneš!”. Termoprádlo vynosia deti celý rok pokojne aj v meste. Nemusíte byť outdooroví nadšenci, aby si merino vlna našla miesto aj v šatníku vašich detí.

 
 

MÝTUS č.9: Merino vlna je vhodná len pre väčšie deti a je zbytočná pre malé bábätká.

FAKT: Funkčné oblečenie sa v dnešnej dobe vyrába už od tých najmenších veľkostí. Nie je problém ho kúpiť už vo veľkosti 56! Česká firma CRAWLER dokonca šije oblečenie z merino vlny aj pre predčasniatka. Práve pre tieto detičky má obrovský význam, pretože im výrazne pomáha udržiavať ich telesné teplo. Merino vlna je ideálna aj do kočíka či na nosenie bábätiek v šatke. Detičky nemusíte neustále prezliekať, aby neboli spotené.

 

MÝTUS č.10: Oblečenie z merino vlny je náročné na starostlivosť.

FAKT: Práve naopak. Merino vlna je antibakteriálna, čo znamená, že má prirodzenú schopnosť vydržať dlhú dobu bez zápachu, a to vďaka 90% obsahu proteínu keratín. Práve ten vytvára nehostinné prostredie pre život baktérií, ktoré svojím rozkladom a množením spôsobujú zápach. Jednoducho povedané: merino môžete nosiť aj dlhšiu dobu bez toho, aby bolo cítiť zápach potu. Čiže nie je nutné časté pranie,  ani ho netreba žehliť - úplne ideálne pre zaneprázdnené rodiny s deťmi. Navyše je merino aj rýchloschnúce. Podľa potreby preperiete večer ručne v umývadle a ráno môžete zase obliekať. 

 

Pre maximálne a dlhodobé zachovanie všetkých vlastností merino vlny odporúčame používať špeciálny prací prostriedok s obsahom lanolínu, nepoužívat aviváž, nesušiť priamo na horúcom zdroji tepla ani v susičke.

 

BONUSOVÝ MÝTUS: Merino vlna je len predražená obyčajná vlna.

FAKT: Merino vlna je najjemnejší druh ovčej vlny. Pochádza zo špeciálne vyšlachtených oviec pôvodne žijúcich v horských oblastiach Španielska, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. V súčastnosti najväčšia a najkvalitnejšia produkcia merino vlny pochádza z Nového Zélandu a Austrálie, odhaduje sa až na 80% celkovej svetovej produkcie.

 
 

Active Kids vám prináša nórske a české značky s tradíciou výroby v EÚ:

DEVOLD - nórska značka DEVOLD je najstarší svetový výrobca vlneného oblečenia  s vyše 160-ročnou tradíciou výroby. V našej ponuke nájdete oblečenie vo veľkostiach pre bábätká, vo veľkostiach pre starších chlapcov aj dievčatá a dokonca oblečieme aj vašich tínedžerov. Výroba je priamo v EÚ. 

 

LASTING -  úspešná česká rodinná firma s vyše 25-ročnou tradíciou - špecialista na ponožky a termoprádlo z merino vlny. Svoje výrobky predáva vo vyše 50 krajinách sveta. Výroba je priamo v EÚ. 

 

CRAWLER - český výrobca funkčného oblečenia už od tých najmenších detských veľkostí. Zameriava sa na tzv. "rastúce oblečenie", ktoré porastie s vaším drobcom až tri veľkosti. Výroba je priamo v EÚ. 

 

Všetci chceme mať spokojné a zdravé deti. Chceme pre nich materiály čisto prírodné, ktoré skvele izolujú, a pritom dostatočne dýchajú. Merino vlna je tým pravým materiálom aj pre vaše deti. Zaujímajú nás vaše skúsenosti. Nosia vaše ratolesti oblečenie z merino vlny? Splnilo vaše očakávania? Aké značky by ste privítali aj v našom e-shope? Vaše komentáre si veľmi radi prečítame na našom blogu priamo pod článkom alebo na našom Facebooku. A ako odmenu za zdieľanie vašich skúseností a tipov vám pošleme kupón na 10% zľavu na nákup akéhokoľvek merino produktu z našej ponuky.