Nórska značka DEVOLD - majstri vlny neuveriteľných 167 rokov!

Devold of Norway je jednou z najstarších outdoorových značiek na svete. Príbeh Devoldu začal v dobách prvých veľkých polárnych expedícií. Spoločnosť založená v roku 1853 na západnom pobreží Nórska sa už presne 167 rokov venuje vývoju a inováciám spracovania vlny s cieľom ponúknuť vlnené oblečenie bez kompromisov v kvalite, komforte a ochrane pred nepriaznivým počasím. 

V čom spočíva tajomstvo takmer 170-ročnej tradície výroby? Devold má na to jasnú odpoveď už celé generácie. "Na ceste ku kvalite neexistujú žiadne výnimky alebo skratky. Kvalita je na prvom mieste. Kvalita je naše poslanie." 

 

Ako to celé začalo?

Firmu Devold založil v roku 1853 Ole Andreas Devold. Jeho prvými výrobkami bolo pletené termoprádlo a doplnky, prevažne čiapky a rukavice. Po čase rozšíril výrobu o termoponožky, pracovné odevy a pletené svetre. V rovnakom roku sa Ole Andreas Devold rozhodol vrátiť do rodného Nórska. Počas svojho pôsobenia v Nemecku získal veľa skúseností na poli výroby a spracovania vlnených produktov, ktoré chcel aplikovať v drsných nórskych podmienkach.

Vzhľadom na konkurenciu boli však začiatky veľmi ťažké, no už čoskoro sa Devold stal "vlnenou" ikonou a o kvalite jeho výrobkov sa hovorilo po celom Nórsku. Už za 15 rokov vybudoval silnú distribučnú sieť a neskôr sa zaradil medzi  najväčších výrobcov vlneného oblečenia v Nórsku. Najväčšiu slávu a uznanie získal Devold na prelome 19. a 20. storočia. Na priekopníckych expedídiách v polárnych podmienkach si jeho vlnenú bielizeň obliekali legendy Nansen a Amundsen objavujúci drsné kraje na lodi Fram. 

O úspech a založenie prvej továrne sa najviac pričinili práve Nóri, ktorí by s najväčšou pravdepodobnosťou ináč emigrovali do Ameriky. Ole Andreas Devold nebol len skvelým obchodníkom a inovátorom, no bol zároveň aj veľmi zodpovedným spoločenským zamestnávateľom. Zakladal nemocnice, kostoly, materské školy, obchody s potravinami a budoval obytné domy pre svojich zamestnancov. V súčasnosti je nórska značka Devold svetovou špičkou v spracovaní a výrobe vlneného oblečenia.  

 

 
 
 

Majstri vlny

Spracovaniu vlny sa Devold venuje od roku 1853. Za tú dobu sa aj vďaka svojim zákazníkom etabloval ako svetová jednotka a líder trhu s vlneným oblečením. Vlnu si firma spracováva sama a výrobné závody sa nachádzajú výhradne v Európe. Ako jediná firma kontroluje celý proces produkcie vlneného oblečenia, a to od chovu a strihania  oviec, cez pradenie priadzí až po tkanie pletenín a šitie finálnych výrobkov. A to všetko s obrovskou zodpovednosťou za všetky aspekty výroby, za vzťahy v rámci biznisu aj mimo neho. 

 

Z prírody k prírode

A zároveň s maximálnym rešpektom voči životnému prostrediu, nakoľko práve vlna je 100% prírodný materiál, ktorý pochádza z obnoviteľného zdroja. Vlna je biologicky rozložiteľná, môžeme teda bez váhania tvrdiť, že sa jedná o ekologický materiál. Práve Nórsko je známe dôrazom, ktorý kladie na udržiavanie ekologického prostredia. Prispieva k tomu aj prvotriedna merino vlna a produkty, ktoré sa z nej vyrábajú. Škandinávci neprestali používať termoprádlo ani ďalšie súčasti oblečenia, ktorých súčasťou je vlna ani v dobe boomu syntetických tkanín. Hlavne Nóri majú skúsenosti s termo oblečením z merino vlny už niekoľko generácií a nemajú dôvod túto tradíciu meniť. 

 
 
 
 
 

Prečo práve Devold

Svet Devoldu je postavený na najtechnickejšom a doposiaľ neprekonanom prírodnom vlákne, ktoré dokáže dokonale spracovať. Je vytvorený z vlny, ktorá je 100% prírodným vláknom s vlastnosťami, ktoré žiadne umelé vlákno nedokáže nahradiť. Jeho základnou úlohou je ochrániť živého tvora - jeho nositeľa, a to za každého počasia. Vlnu síce nedokáže Devold vyrobiť, no za takmer 170 rokov ju už vie dokonale spracovať a vyťažiť z nej jedinečné vlastnosti. Devold je jedna obrovská rodina a všetci v nej sú neuveriteľne hrdí na svoj nórsky pôvod a dedičstvo. 

 

 

 
 

Bezpečie pre vaše deti, krása a pohodlie pre ženy, extrém pre chlapcov

  • Devold má ako jediný certifikát Woolmark na spodnú bielizeň – to garantuje kvalitu a dlhú životnosť.
  • Oblečenie je nezávadné a bezpečné pre vás aj vaše deti - je rovnako držiteľom cerftifikátu Oeko-Tex Standard 100.
  • Produkcia vlny je šetrná k životnému prostrediu. Vlna je obnoviteľným zdrojom.
  • Termoprádlo je určené pre každého, bez ohľadu na vek a pohlavie.
  • Devold má vlastnú továreň v EÚ a ako jediný výrobca kontroluje celý proces výroby od strihu ovce až po šitie finálneho produktu.
  • Devold má takmer 170-ročnú tradíciu výroby a vie tak nejlepšie, čo a ako sa vyrába.
  • Oblečenie Devold je funkčné, štýlové a zároveň je nadčasové.
  • Vďaka tej najjemnejšej merino vlne neškriabe.
  • Jednoducho sa udržiava. 
  • Vďaka pružnosti vlákna sa vlnené oblečenie nekrčí, má vysokú odolnosť a dlhú životnosť.
  • Budete v teple, suchu a pohode za každého počasia.