Merino vlna má na údržbu špeciálne požiadavky. No starostlivosť je takto jednoduchá!

Keď privítate merino vlnu do rodiny, poslúži určite výborne, ale nemala by pri praní skončiť v tom istom práčkovom bubne ako ostatné oblečenie. Niektoré kúsky by dokonca ani do práčky nemali, ale to je individuálne. Stačí dodržať pár pravidiel a oblečenie z merino vlny vám vydrží viac ako čakáte.

 
 

Ručné pranie je dobré, ale nie vždy nutné

 

Pozrite sa na štítok alebo inštrukcie ku konkrétnemu produktu. Ak tam je ručné pranie, treba to rešpektovať. Teda ako sa to vezme. Dobrá správa je, že ak máte práčku s režimom „ručné pranie/vlna/jemná starostlivosť“ (a ste ho už aj preverili, že sa naň dá spoľahnúť), aj v tomto prípade si môžete trúfnuť a neprať v rukách. Preferujem vtedy o čosi nižšie otáčky (max. 600-800) a naopak manuálne nastavenie teploty na max. 40 stupňov. 

 

Prací gél na vlnu!!! 

Čo je striktné a odporúčam dodržať, je používať výlučne prací gél určený práve na vlnu s obsahom lanolínu, ktorý tento materiál „vyživí“. Lanolín je prirodzenou súšasťou vlny a napomáha udržiavať jej výnimočné termoregulačné vlastnosti. Rozhodne žiadna aviváž, žiaden prací prach. 

 
 

Naozaj to treba?  

A teraz si trošku zaprotirečím. Ale len naoko! Moje prvé merino tričko som kúpila pred viac ako 10 rokmi a keďže to bol jediný kus, úplne som kašľala na inštrukcie, ako sa oň starať. Až s rodinou, deťmi, šatkami na nosenie detí som sa dopracovala do levelu, že sa o jednotlivé materiály starám tak, ako treba. Musím povedať, že to moje tričko nosím do dnes. A prežilo aj to, že polovicu svojho života poznalo aviváž aj bežný prací prášok. Lanolín vo vhodnom pracom prostriedku mu bol len snom, ktorý nikdy nezažilo. ALE! Potom som to tričko zahrnula do správnej starostlivosti a ono seriózne "ožilo". A síce sa v minulosti vydrala jedna dierka na rukáve (nič dramatické), s láskou ho nosím ďalej, už sa oň starám správne a tričko sa cíti v siedmom nebi. Takže myslím, že rozhodne treba dodržať pokyny k praniu a používať prací gél s obsahom lanolínu. Vaše merino oblečenie sa vám za to naozaj poďakuje. :-) 

 
 

Ručné pranie nie je strašiak

Teraz je na mieste poznamenať, že ručné pranie merino vlny nie je žiadna dráma. Keby mi to tak povedal niekto dávno, nikdy by som merino nešvacla do prania so sypkým pracím práškom, ale minulosť už nevrátim. 

Čiže podľa množstva – vaňu, lavór alebo vedro si pripravíme, príjemne teplú vodu zmiešame s vhodným pracím gélom, množstvo určite menej ako keď máte plnú práčku, a vložíme oblečenie z vlny.  Pomačkáme, poláskame, necháme hovkať v lanolíne, zas do toho trošku ďubneme a potom doprajeme výplachový kúpeľ, ideálne dva. Vždy keď idete okolo kúpeľne, trošku spravíte a ono sa to napokon vlastne samo. Ruky z toho budú príjemne hebké. Vyžmýkať len stláčaním, nie krútením, a je hotovo. 

 
 

Seriózne škvrny

Môže sa stať, že si funkčné oblečenie z merino vlny strašne ušpiníte. Odporúčam vtedy nečakať týždeň-dva, ale škvrnu zaprať pomocou žlčového mydla lokálne a ihneď. Ak ide o škvrnu po niečom, čo sa dobre perie, stačí aj neskôr. V každom prípade, odporúčam lokálnym škvrnám venovať osobitú starostlivosť a to aj v prípade, že idete dať prať na šetrný program do práčky. On býva totižto až tak šetrný, že vyperie akurát tak pot a tak, ale so škvrnami nezatočí. Musím ale povedať, že napriek tomu, že merino u nás nosia dve malé deti, nejako sa veľmi nešpiní ani týmto spôsobom.  

 

Sušenie 

Niektoré značky robia funkčné oblečenie z merino vlny, ktorá môže ísť aj do sušičky. Túto možnosť osobne nevyužívam. Oni samozrejme vedia, že to to oblečenie zvládne, ale sušička pri častom používaní jednoducho namáha to oblečenie viac a pri tomto pomerne rýchloschnúcom a zriedka sa perúcom oblečení to považujem za zbytočné. Sušiť odporúčam voľne rozložené na vzduchu, rozhodne sa vyhnite horúcemu zdroju tepla ako horúci radiátor alebo silné priame slnko.  Neviem ako u vás, ale u nás doma keď som bola malá, sa vlnené svetre sušili vždy vodorovne pekne ponaťahované do požadovaného tvaru. Pri modernom merino oblečení to nie je nutnosť. Avšak! 

 
 

Finta na sušenie vlny

Záleží občas od konkrétneho produktu, strihu, väzby a dokonca farby! Áno, ono sa jedna vec môže správať inak, aj keď je iná len farba. Budem konkrétna. Merino-tenclové tričká od Devold. Máme oranžové a modré.

Oranžové drží tvar rovnaký po opratí ručne, po opratí v práčke, za mokra aj za sucha. A modré po akomkoľvek spôsobe prania sa akoby na dĺžku scvrkne. Nie je to však žiadny problém. Stačí tričko v požadovanom smere ponaťahovať a dáte ho sušiť v tvare, aký chcete dosiahnuť. Vtedy je aj lepšie nechať takýto kúsok na sušiaku vodorovne, ale keď nemáte miesto dá sa vysušiť hoc aj na vešiaku.

Cez bazár som kúpila nedávno trojročnej dcére šaty bez rukávov. Prišlo namiesto šiat kockaté tielko. Ale neznepokojilo ma to. Šaty som oprala, poriadne natiahla na dĺžku a kúsok oblečenia okamžite chytil strih šiat. Inak opäť  - dcéra má dvoje rovnaké. Zelené sa nescvrkávajú na dĺžku po praní, ružové áno. Tá istá značka, ten istý produkt. V každom prípade veľmi ľahko riešiteľné. 

 
 

Ako často prať

Hlavne nie zbytočne často. Spomínam to opakovane, ale merino sa NAOZAJ vyvetrá - vďaka vysokému obsahu lanolínu je vlna samočistiaca. Čiže pokiaľ nejde o vyslovene škvrny, prať určite netreba po jednom dni použitia. Lepšie je mať s danou funkciou aspoň 2 kúsky. 2 tričká, 2 páry ponožiek, aby sa to striedalo. Spodky na nohy stačia jedny. Nosíte, dávate prevetrávať a s dôverou zas nosíte a dáte prevetrať a operiete, keď vyhodnotíte, že už fakt treba. Ale pokiaľ oblečenie na noc nehodíte niekam do koša na špinavú bielizeň, ale rovné prevesíte voľne na vzduch, ono sa neskutočne odmení. Ráno máte naozaj pocit, že si obliekate čisté oblečenie, hoci už má pár dní nosenia za sebou.

Merino vlna je antibakteriálna - má prirodzenú schopnosť vydržať dlhú dobu bez zápachu, a to vďaka 90% obsahu proteínu keratín. Práve ten vytvára nehostinné prostredie pre život baktérií, ktoré svojím rozkladom a množením spôsobujú zápach. Jednoducho povedané, merino oblečenie môžete nosiť aj dlhšiu dobu bez toho, aby bolo cítiť zápach potu. Čo je obrovská výhoda pri aktivitách bez možnosti prania. 

 

Žmolky

Áno, žmolky patria k merino vlne. Nie je to však žiadny defekt. Nie je to ani pravidlo, na niektorých produktoch sa žmolky netvoria.  Spravidla naozaj na tých najdrahších s plochou hustou väzbou vlákien. No napríklad ponožky ešte ako sa trú o topánku aj niektoré tričká s voľnejšou väzbou sa môžu takto vizuálne zachovať. Na funkčnosti to ale nič nemení. A v prípade merina ide predovšetkým o vlastnosti, ktoré sú jedinečné a žiadna syntetika ich nikdy nebude vedieť napodobniť.

 
 

Zhrnutie na záver - tipy Active Kids na starostlivosť o merino vlnu:

  1. ak máte na vašej práčke možnosť voľby programov, odporúčame program „ručné pranie/vlna/jemná starostlivosť“.  Pokiaľ takýto program nemáte, odporúčame znížiť otáčky žmýkania na max. 600-800 a nastaviť teplotu na max. 40 stupňov, prípadne preprať ručne.
  2. pri praní ručne žmýkať len stláčaním, nie krútením 
  3. odporúčame používať špeciálny prací gél s obsahom lanolínu
  4. na vlnu nepoužívať aviváž
  5. prípadné škvrny zaprať pomocou žlčového mydla lokálne a ihneď
  6. pred praním spolu s iným oblečením skontrolujte hlavne suché zipsy, do ktorých sa može vlna zachytiť a poškodiť . Odporúčame prať v ochranných sieťovaných vrecúškach.
  7. nesušiť priamo na horúcom zdroji tepla ani v sušičke, sušiť voľne rozložené na vzduchu
  8. pred sušením oblečenie v požadovanom smere ponaťahovať 
  9. skladujte na suchom mieste. Odporúčame pri skladovaní používať levanduľové vrecúška prípadne prostriedky z drogérie proti domácim parazitom. Merino vlnu neobľubujú len ľudia ale aj mole, ktoré vám môžu vaše obľúbené oblečenie z vlny doslova prehrýzť a úplne zničiť!