Čo zbaliť deťom k vode - testovanie špeciálneho oblečenia s ochranným faktorom UPF 50+.

Aj vás čaká prvá dovolenka pri mori s vaším malým pokladom? Ak ste ako väčšina rodičov malých detí, v hlave sa vám vyrojilo množstvo otáznikov. Po prečítaní našej najnovšej recenzie budete mať jasno v tom podstatnom - Aké oblečko zbaliť drobcom na letnú dovolenku k vode? 

 

Recenziu pre nás napísala mamina malého dobrodruha, skúsená cestovateľka Martina, ktorej skvelý cestovateľský blog Cestujeme bez cestovky určite neprehliadnite. Je nabitý množstvom skvelých info a tipov ako cestovať bez cestovky, ušetriť a poriadne si to užiť. 

 
 

Oblečenie na pláž

Základom pohodového pobytu s deťmi pri mori je dbať na dostatočný pobyt dieťaťa v tieni, prípadne vyhýbanie sa ostrému obednému slnku. Niektorí lekári radia vyhýbať sa pobytu na slnku medzi 10:00 – 14:00 hod, iný od 11:00 do 15:00 hod. Nezabúdajte dbať na pitie veľkého množstva tekutín. Piť musíte aj vy, aj dieťa. Najlepšia je voda, kokosové orechy, či časté dojčenie. Dieťa sa ľahšie prehreje ako dospelý, pozor teda na nepriedušné kočíky, či stany.

 

My sme počas dní, keď bolo krásne slnečno, naplno využili špeciálne UV oblečenie s ochranným faktorom UPF 50+ - oblečenie zo špeciálneho materiálu, ktorý blokuje škodlivé UV žiarenie. Jeho obrovskou výhodou je, že už pod neho netreba dieťa natierať opaľovacím krémom

Malému cestovateľovi som dala kúpaciu plienku – ak vaše dieťa ešte nosí plienky, môžete dať buď jednorázovú, alebo ľahučkú prateľnú, ktorá neprepustí „veľkú nehodu“ a je takisto s UV ochranným faktorom. Na to som obliekla detský overal s UV faktorom s krátkym rukávom a kraťasovým spodkom. Veľkú plochu tela som teda nemusela natierať opaľovacím krémom, čo je jednak o starosť menej a na druhej strane určite aj zdravšie, ako veľké množstvo použitého krému. Materiál je zároveň veľmi priedušný a skvele pod ním dýcha pokožka. Overal sa teda neskôr dá využiť aj na detských ihriskách, kúpaliskách, či doma na záhrade.

 

Tvár, ruky a nohy som pravidelne natierala opaľovacím krémom s ochranným faktorom 50+. A na hlavu som dala čiapku so šiltom a bokmi prekrývajúcimi ušká. Všetko toto oblečenie sa veľmi ľahko udržuje, stačí to prepláchať v čistej vode. Uschlo tiež veľmi rýchlo, takže po rannom kúpaní sme ho poobede využili suché znova (pokiaľ sme ho sušili na slnku).

 

Mali sme zbalené aj detské slnečné okuliare s gumičkou, tie však náš drobec okamžite strhával, a tak sme ich odložili na ďalšiu dovolenku. Verím, že ich neskôr využijeme. Oční lekári odporúčajú chrániť detské (aj dospelé) oči najmä pri pobyte pri mori a na snehu, keďže odrážajúce slnko je k očiam veľmi agresívne. Takže odporúčam kúpiť a uvidíte, možno máte doma väčšieho kľuďasa ako my a budete chrániť jeho očká už na prvej dovolenke.

 

Aké oblečenie zbaliť na pláž a kde ho kúpiť?

Práve v čase, keď som riešila nákup letného oblečenia a balenie na našu dovolenku na Maledivách, sa mi ozvala Gabika, ktorá prevádzkuje skvelý e-shop s funkčným detským oblečením www.activekids.sk. Slovo dalo slovo, ja som poradila niečo jej, ona mne a nakoniec som všetko potrebné nakúpila v spomínanom e-shope. Jednak oblečenie do chladnej Moskvy z merino vlny, ktoré je teplučké, príjemné na nosenie a netreba ho často prať (keďže v sebe nedrží baktéri) a jednak všetko oblečenie na pláž s ochranným faktorom.

 

Vo vašej batožine na letnú dovolenku rozhodne nesmú chýbať tieto veci:

  • oblečenie s ochranným faktorom UPF 50+ (overal alebo tričko a ochranná čiapka) - oblečenie zo špeciálneho materiálu, ktorý blokuje škodlivé UV žiarenie. Jeho obrovskou výhodou oproti "bežným" materiálom je to, že už pod neho netreba dieťa natierať opaľovacím krémom
  • okrem toho treba zbaliť klasické letné oblečenie z tenkých vzdušných materiálov – tenučké bavlnené tričká s krátkym rukávom, kraťasky, body s krátkym rukávom, opaľovačky, sukničky, šatočky, sandálky. A tiež dlhé oblečenie na večer, či chladnejšie počasie, ak by spŕchlo – košele, tričká/body s dlhým rukávom, tenké ponožky, tepláčky, papučky.
  • plienky na kúpanie – buď jednorázové, ktoré nasiaknu vodou a sťahujú trochu zadoček dolu, alebo ľahučké prateľné, ktoré bývajú aj s UV ochranným faktorom.
  • slnečné okuliare
  • zvážiť môžete tiež topánky do vody, najmä pokiaľ idete na kamenistú pláž.
 
 
 

A na záver máme pre vás darček

Gabika nám (mne, aj vám) dokonca prisľúbila zľavu 10% na celý nezľavnený tovar počas celého roka 2018. Stačí napísať pri objednávke kód "Cestujeme bez cestovky" a zľava sa vám vygeneruje automaticky. Prajeme vám krásne leto plné nezabudnuteľných zážitkov :-)