100% prírodné vlákno MERINO VLNA

 

"TO NAJLEPŠIE PRE VAŠE DETI Z DOKONALEJ PRÍRODY"

Detské oblečenie z merino vlny si v posledných rokoch získava svojich verných fanúšikov aj u nás na Slovensku. 100% prírodné vlákno MERINO sa stáva čoraz obľúbenejším medzi rodičmi, ktorí svojim deťom doprajú tú najvyššiu kvalitu. No vedeli ste, že detské oblečenie z merino vlny je využiteľné celoročne a nie iba na zimnú lyžovačku? Čo je to vlastne merino vlna a aké sú jej prednosti? Prečo sa oplatí investovať do kvalitného termoprádla a v akých detských veľkostiach sa vyrába? Je to vhodné oblečenie pre bábätká s citlivou pokožkou? Ako sa správne starať o produkty z merino vlny? To všetko sa dozviete v sérii  našich článkov o funkčnom oblečení pre deti. A začíname práve merinom! :-)  

background1

ČO JE TO VLASTNE MERINO?

Merino vlna je najjemnejší druh ovčej vlny. Pochádza zo špeciálne vyšľachtených oviec, ktoré pôvodne žili v horských oblastiach Španielska, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. V súčasnosti najväčšia a najkvalitnejšia produkcia merino vlny pochádza z Nového Zélandu a z Austrálie, odhaduje sa až na 80% celkovej svetovej produkcie. 

V porovnaní s bežnou vlnou je merino vlna hodvábne jemná. Vďaka svojej jemnosti je vhodná aj na výrobu oblečenia pre bábätká od tých najmenších detských veľkostí. Rovnako je vhodná aj pre ľudí s citlivou pokožkou. Za svoju hodvábnu jemnosť vďačí svojmu vláknu o priemere 16 - 22 mikrónov (0,016 - 0,022 milimetrov). Najjemnejší typ merino vlny tzv. Superfine merino má priemer vlákna dokonca len 16 mikrónov. (Pre porovnanie - ľudský vlas má priemer približne 100 mikrónov). Preto nemusíte mať pred kúpou detského oblečenia z merino vlny vôbec obavy, že bude deti “hrýzť” a bude im nepríjemné na holú pokožku. Práve naopak, je hodvábne jemné a vhodné už pre tie najmenšie deti. 

merino-vlna-sk

 

AKO SPRÁVNE VYBRAŤ OBLEČENIE Z MERINO VLNY PODĽA ROČNÉHO OBDOBIA? 

Základnou úlohou funkčného oblečenia z merino vlny je odvádzať pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a udržiavať tak telo suché. Čiže jeho hlavnou funkciou je postarať sa o to, aby deti pri žiadnej aktivite nemali nepríjemný pocit spoteného tela a chladu. Aby našim ratolestiam bolo príjemne aj pri tých najnáročnejších výpravách za dobrodružstvom, či už v lete alebo zime. Aby obľúbené vety našich babičiek “Nebež, lebo sa spotíš a prechladneš!” boli už len minulosťou. V chladnejšom počasí tvorí termoprádlo zvyčajne prvú základnú vrstvu, prípadne je nositeľné aj ako druhá izolačná vrstva. V teplom letnom počasí však termoprádlo môžeme nosiť ako jedinú vrstvu. Ako si však správne vybrať? Ktoré merino oblečenie je vhodné na letnú turistiku a ktoré na zimnú lyžovačku? V čom je ten podstatný rozdiel? Pomôžeme vám zorientovať sa v tom. 

Odpoveď na túto otázku sa skrýva v tzv. hustote úpletu (gramáži), ktorá sa udáva v g/m2. Na leto je vhodné zvoliť hladký jemný úplet s hustotou okolo 130 - 190g/m2, ktorý zvládne teploty od 0°C/+40°C. Vyššie gramáže zvládnu už aj mínusové teploty pod 0°C. Pre porovnanie napr. hrubý zimný dvojvrstvový úplet môže mať hustotu až 260 g/m2. 

Je to ideálne celoročné oblečenie vhodné na detské ihrisko aj uprostred sídliska, na výlety do prírody, turistiku, na letnú aj zimnú dovolenku, rovnako aj na cestu do škôlky či školy.

 

Naše hlavné kategórie produktov z merino vlny: 

activekids-banner-merino-vlna-2-300x200 activekids-banner-merino-na-leto-300x200 activekids-banner-merino-ciapky-300x200 

activekids-banner-merino-ponozky-300x200  activekids-banner-doplnky-300x200 activekids-banner-nosime-v-merine-300x200

activekids-banner-vrstvenie-300x200 activekids-banner-prva-vrstva-2-300x200 activekids-banner-druha-vrstva-2-300x200

 

VLASTNOSTI MERINO VLNY

Merino je najjemnejší druh ovčej vlny a má tieto unikátne vlastnosti, ktorým sa nič nevyrovná:

  1. 100% prírodný materiál - to najlepšie pre vaše deti z dokonalej prírody
  2. je šetrná k životnému prostrediu - je biologicky rozložiteľná a pochádza z obnoviteľných zdrojov, na rozdiel od syntetického vlákna. Merino vlnu je možné dokonca kompostovať.
  3. je vhodná celoročné nosenie - oblečenie z merino vlny nie je iba do chladného zimného počasia, práve naopak! Je vhodné na celoročné nosenie, od nízkych mínusových teplôt, až po tie tropické nad 30stupňov. V zimnom období je ako prvá vrstva vhodné termoprádlo s vyššou hustotou vlákna (gramážou) cca od 200g/m2. V letnom období je ideálna gramáž od 130g/m2-190g/m2, teda veľmi ľahký a tenký materiál. Údaj o gramáži by mal obsahovať každý kus oblečenia z merino vlny. 
  4. bezkonkurenčná termoregulácia - merino vlna je prírodné duté vlákno, ktoré perfektne izoluje a vytvára tak ideálnu termoreguláciu tela - má výborné izolačné vlastnosti, skvele odvádza pot a udržuje pokožku stále suchú
  5. v zime hreje a v lete chladí - čím udržuje ideálnu telesnú teplotu a zabraňuje tak prehriatiu alebo podchladeniu organizmu
  6. maximálne odvádza pot od pokožky - čím udržiava telo stále suché a teplé, (tzv. suché teplo) aj pri tých najnáročnejších detských aktivitách
  7. hreje, aj keď je vlhká - má vysokú absorbčnú schopnosť, čo znamená, že dokáže nasať vlhkosť rovnajúcu sa až 30% svojej váhy bez toho, aby na dotyk bolo oblečenie studené a mokré
  8. je antibakteriálna - má prirodzenú schopnosť vydržať dlhú dobu bez zápachu, a to vďaka 90% obsahu proteínu keratín. Práve ten vytvára nehostinné prostredie pre život baktérií, ktoré svojím rozkladom a množením spôsobujú zápach. 
  9. jednoducha údržba, nie je potrebné ju často prať - jednoducho povedané, merino môžete nosiť aj dlhšiu dobu bez toho, aby bolo cítiť zápach potu. A to je obrovská výhoda pri viacdenných aktivitách bez možnosti prania. Nežehlí sa.
  10. výborná priedušnosť - každé vlákno merino vlny dýcha skrz svoju vnútornú štruktúru, na rozdiel od syntetického vlákna, ktorého priedušnosť je určená množstvom medzier v látke. Preto husto pletené tričko z umelých vláken nedýcha, na rozdiel od husto tkanej vlnenej látky, ktorá je stále krásne priedušná.  
  11. je jemná, neškriabe - v porovnaní s bežnou vlnou je merino vlna hodvábne jemná. Vďaka svojej jemnosti je vhodná aj pre bábätká a ľudí s citlivou pokožkou. Za svoju hodvábnu jemnosť vďačí svojmu vláknu o priemere 16 - 22 mikrónov (0,016 - 0,022 milimetrov). Najjemnejší typ merino vlny tzv. SUPERFINE merino má priemer vlákna dokonca len 16 mikrónov. (Pre porovnanie - ľudský vlas má priemer približne 100 mikrónov). Preto nemusíte mať pred kúpou detského oblečenia z merino vlny vôbec obavy, že bude deti “hrýzť” a bude im nepríjemné na holú pokožku. Práve naopak, je hodvábne jemné a vhodné už pre tie najmenšie deti.
  12. je hypoalergénna - vhodná pre citlivú až atopickú pokožku. Merino vlna je antistatická a prirodzene odpudzuje prach. Eliminuje baktérie, roztoče a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť alergie, prípadne astmu. 
  13. vysoká UV ochranu - má prirodzený slnečný faktor (min UPF = 25)
  14. nehorí a netaví sa
  15. rýchlo uschne a nekrčí sa - ideálna pre zaneprázdnené rodiny s deťmi
  16. čiastočne odpudzuje vodu - vďaka obsahu lanolínu a štruktúre vlákna
  17. tvarová stálosť - merino vlna je prirodzene elastická aj bez prímesí elastanu
  18. je návyková - kto si ju raz oblečie, ihneď si ju obľúbi :-)

 

Devold_Australian_Merinofarm3 Devold_Merino_wool Devold_Lithuanian_factory (1) 

 

SPRÁVNA ÚDRŽBA MERINO VLNY

  • pranie do 40°C, vďaka unikátnym vlastnostiam (viď. vyššie) nie je nutné časté pranie
  • na vlnu nepoužívať aviváž 
  • odporúčame používať špeciálny prací gél s obsahom lanolínu
  • nesušiť priamo na horúcom zdroji tepla, na priamom slnku ani v sušičke
  • sušiť vodorovne voľne rozložené na sušiči
  • nežehliť a nebieliť
  • ak máte na vašej práčke možnosť voľby programov, odporúčame program VLNA. Pokiaľ takýto program nemáte, odporúčame znížiť otáčky žmýkania na max. 600-800, prípadne preprať ručne.
  • pred praním spolu s iným oblečením skontrolujte hlavne suché zipsy, do ktorých sa može vlna zachytiť a poškodiť
  • odporúčame prať v ochranných sieťovaných vrecúškach 

 

 activekids-praci-gel-1200x200

 

ČLÁNKY O MERINO VLNE 

Dočítajte sa viac o merino vlne na našom blogu: 

  • 10 mýtov a faktov o merino vlne:

    https://activekids.sk/sk/blog/activekids-blog-novinky/mytov-a-faktov-o-merino-vlne

  • Oblečenie pre novorodenca, ktoré s ním porastie: 

    https://activekids.sk/sk/blog/activekids-blog-novinky/oblecenie-pre-novorodenca-ktore-s-nim-porastie

  • Objavte 15 úžasných vlastností merino vlny, pre ktoré si ju ihneď obľúbite: 

    https://activekids.sk/sk/blog/activekids-blog-novinky/objavte-15-uzasnych-vlastnosti-merino-vlny-pre-ktore-si-ju-ihned-oblubite

  •  Merino vlna má na údržbu špeciálne požiadavky. No starostlivosť je takto jednoduchá! 

     https://activekids.sk/sk/blog/activekids-blog-novinky/merino-vlna-ma-na-udrzbu-specialne-poziadavky-no-starostlivost-je-takto-  jednoducha 

  • V jednom tričku viac výletov po sebe. Nechutné? 

    https://activekids.sk/sk/blog/testujeme-pre-vas/v-jednom-tricku-viac-vyletov-po-sebe-nechutne

  • Leto, nosenie detí, výkon a netreba dieťa prezliekať? Tajomstvo, ako na, to prezradené! 

    https://activekids.sk/sk/blog/activekids-blog-novinky/leto-nosenie-deti-vykon-a-netreba-dieta-prezliekat-tajomstvo-ako-na-to-prezradene