Oblečenie pre novorodenca, ktoré s ním porastie

Pri otázke, ako obliecť novorodenca, nebodaj, ako obliecť novorodenca v lete, sa mnoho mamičiek utrápene chytá za hlavu. S touto témou sa čoraz častejšie skloňuje pojem "rastúce oblečenie", ktoré predstavuje akýsi ekonomický variant ku klasickému šatníku, z ktorého dieťa pomerne rýchlo vyrastie.

 

Čo to detské rastúce oblečenie vlastne je?

Jedným z výrobcov takéhoto praktického detského oblečenia je česká značka Crawler, ktorá sa rastúcim strihom venuje už od roku 2013. Rastúci strih predstavuje oblečenie, ktoré sa vie prispôsobiť rastu dieťaťa až na niekoľko čísel. Detské oblečenie z merino vlny je značná investícia, a preto bolo jedným z hlavných cieľov firmy Crawler navrhnúť ho tak, aby bolo dostupné pre všetkých rodičov. Crawler vyrába rastúce detské oblečenie merino, ktoré je eko a tzv. slow. Namiesto niekoľkých kusov oblečenia môže mať vaše dieťa v šatníku len zlomok, pretože jeho oblečenie s ním nielenže vyrastie, ale vlnené oblečenie merino nemusíte ani zďaleka tak často prať, takže šetríte nielen prírodu ale aj svoj čas. 

 
 

Ako si vybrať správnu veľkosť detského oblečenia?

Oblečenie pre novorodenca či batoľa od českej firmy Crawler je štandardne trojveľkostné. Princíp je veľmi jednoduchý: strihy využívajú pružnosť merino vlny a oblečenie má vysoké dvojité lemy, ktoré sa dajú vyhrnúť. Detské body má predlžovací extendor, ktorý je v cene všetkých modelov. Je potrebné si najskôr položiť otázku, či chcete rastúci potenciál detského oblečenia využiť naplno, sčasti alebo či chcete, aby bolo oblečenie vašemu dieťatku tak akurát.

 

1. Pokiaľ chcete, aby oblečenie vyrástlo s dieťaťom o 3 veľkosti, zakúpte si veľkosť, ktorej číslo je na začiatku značenia. 

Príklad: vaše dieťa má 66 cm a nosí veľkosť 68. Chcete, aby oblečenie vyrástlo maximálne, preto potrebujete vybrať Crawler detské oblečenie o veľkosti 68-74/80. Oblečenie dieťatku vydrží do veľkosti 80 (cca do výšky 83 cm).

 

2. Pokiaľ chcete, aby oblečenie dieťatku vydržalo, ale nechcete trojveľkostný rozdiel, zakúpte si takú veľkosť, ktorej číslo je uprostred značenia. 

Príklad: vaše dieťa má 66 cm a nosí veľkosť 68. Chcete, aby oblečenie vyrástlo s ním, ale stačí len o 1,5 veľkosti. Vyberte si teda detské oblečenie vo veľkosti 62-68/74. Oblečenie dieťatku vydrží do veľkosti 74 (cca do výšky 77 cm).

 

3. Pokiaľ chcete oblečenie, ktoré vašemu dieťatku sedí bez rezerv, objednajte si takú veľkosť, ktorej číslo je v značení na konci.

Príklad: vaše dieťa má 66 cm a nosí veľkosť 68. Chcete, aby mu oblečenie sedelo presne. Vyberte si teda veľkosť 56-62/68. Oblečenie dieťatku vydrží do veľkosti 68 (cca do výšky 72 cm). 

 
 

Terezka začínala veľkosťou 50-56/62 pri výške 45 cm a váhe 2920 g. Vo veku 6 mesiacov, výške 65 cm a váhe 6,8kg nosí stále to isté rastúce oblečenie. Body dokonca stále bez predlžovacieho extendoru.

 

Ako dlho detské rastúce oblečenie vydrží?

Veľkosť 56-62/68 predstavuje oblečenie pre novorodenca od narodenia do cca 6 mesiacov, pri drobnejších deťoch to môže byť dlhšie. Veľkosť 62-68/74 nosia deti od 3 mesiacov do 9-12 mesiacov a dlhšie. Veľkosť 68-74/80 nosia deti od 6 mesiacov do 18 mesiacov či dlhšie. Všeobecne platí, že čím je veľkosť väčšia, tým dlhšie vyrží. 

 
 

Porovnanie Terezky a Anny v tom istom v rastúcom oblečení veľkosti  62-68/74. Terezka má 6 mesiacov, váhu 6,8 kg a výšku 65 cm. Anna vo veku 17 mesiacov využíva extendor, má váhu 10 kg a výšku 80 cm.

 

Pokiaľ stále váhate a neviete si dať rady s tým, akú veľkosť vybrať, určite nám napíšte, radi vám poradíme. Alebo už máte skúsenosti s detským rastúcim oblečením? Vyhovuje vám viac ako jednoveľkostné, ktoré musíte častejšie meniť? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti a názory!