Pripravení na leto: tieto veci nesmú chýbať v detskom ruksačiku

Leto. Dovolenka s deťmi pri mori alebo výlet v horách niekde na Slovensku? V oboch prípadoch vie byť letné slniečko nemilosrdné k detskej pokožke. Vyhýbanie sa pridlhému pobytu na priamom slnku v kritickom čase od 11:00 do 15:00 a dostatočný pitný režim je samozrejmosť, ktorú už určite ovláda každý rodič. Viete však aj to, čo nesmie chýbať v detskom ruksačiku pri cestách za dobrodružstvami? Baľte sa s nami!

 

 

Na pláž

1. Spálená pokožka vie nie len dospelým, ale najmä tým najmenším pekne znepríjemniť inak radostný výlet. Stavte na prevenciu a zabaľte si do ruksaka opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom. Nikto z nás však nechce dieťa mazať tonami chémie, preto pri výbere opaľovacieho krému dbajte na jeho zloženie. Na citlivú detskú pokožku je najvhodnejšia prírodná kozmetika bez živočíšnych výťažkov, parabénov, parafínov, silikónov a ropných derivátov. 

 

Náš tip: Pri nás samých a aj pri našich deťoch sa osvedčila prírodná kozmetika Dado Sens.

2. Kúpanie bez plaviek? To radšej netreba riskovať. :) A keď plavky, tak ideálne také, ktoré pomôžu ochrániť pred slnkom a netreba pod ne už natierať opaľovací krém. Presne také je špeciálne ochranné oblečenie s maximálnou UPF 50+ ochranou. Ochranný faktor UPF 50+ (The Ultraviolet Protection Factor) udáva, že látka prepustí len 1/50-inu UV žiarenia, čo sú asi 2%. Materiál teda bráni prenikaniu až 98% škodlivých UVA a UVB lúčov, a poskytuje excelentnú UV ochranu. Je zároveň veľmi priedušný a pokožka pod ním krásne dýcha. Navyše sa veľmi ľahko udržuje (stačí ho prepláchnuť v čistej vode) a rýchlo schne. Takéto oblečko je výbornou voľbou aj pre hry na pláži, na detskom ihrisku, v záhrade či na kúpalisku.

 

Náš tip: Pre malkáčov je ideálny detský overal na zips, ktorý substituuje spoločne plavky a UV tričko do vody. Velkáči zase uprednostňujú dvojdielne sety, prípadne len ochranné tričko s krátkym rukávom. Obidva maximálne ochraňujú aj ramená, ktoré sú častým miestom spálenia kože.

 
 

3. Pre najmenších, ešte plienkujúcich výletníkov, je nevyhnutnou súčasťou výbavy kúpacia plienka, ktorá zachytí „veľkú nehodu“ v bazéne či mori. Naša prateľná kúpacia plienka je efektívnejšia, ekonomickejšia aj ekologickejšia ako jednorazové plienky do vody, ktoré musíte po jednom kúpaní naozaj vyhodiť, pretože nasiaknu množstvom vody a nie je možné ich už vysušiť a použiť na ďalšie kúpanie.

 

Náš tip: Prateľnú kúpaciu plienku môžete používať a nosiť samostatne, rovnako je vhodná aj pod kúpací overal.

4. V letných mesiacoch je nevyhnutnou ochranou hlavičky pred slnkom čiapka či klobúčikČiapka pre novorodenca alebo čiapka pre staršie deti musí byť jednoznačne vyrobená z jemných priedušných materiálov, ktoré deti nebudú obmedzovať. nebudú im nepríjemné a navyše im poskytnú potrebnú UV ochranu.

 

Náš tip: Na pláž a do vody je ideálnym spoločníkom čiapka so šiltom a bokmi prekrývajúcimi krk a ušká, ktoré sa ľahko spália.

 
 

5. Keďže odrážajúce sa slnko, či už od vody alebo snehu, je na oko veľmi agresívne, rozhodne nesmieme zabudnúť ani na slnečné okuliare. Detské oči sú citlivejšie než oči dospelých, pretože majú v pomere k oku širšiu a transparentnejšiu šošovku. Ak sú oči vystavené prílišnej expozícii žiarenia, môže dôjsť k popáleniu kože, zápalu rohovky či spojiviek. Oči potom bolia a slzia. Preto by sme mali očká našich detí chrániť rovnako ako si ich chránime my, rodičia

Náš tip: Deti by sme mali postupne zvykať na nosenie okuliarov. Malkáči ich často na tváričke odmietajú a maminy neraz s nimi zvádzajú ťažký boj. :) Riešením môžu byť okuliare s gumičkou okolo hlavy a nastaviteľnou prackou.

6. V prípade dobrodružstiev pri mori na detské nôžky číhajú rôzne nástrahy v podobe horúceho piesku, ostrejších kamienkov či nebodaj morského ježka. Preto netreba podceniť ani vhodnú plážovú detskú obuv, s ktorou budú hry na pláži rovnako ako aj plávanie v mori bezpečné a pohodlné. 

 
 

Nezabudnite, že decká si chcú užiť na pláži množstvo zábavy, stavať z piesku hrady a piecť koláče. Určite im pribaľte aj formičky a lopatku do piesku. Stačí doplniť niečo na zjedenie, fľašku vody a ste pripravení vyraziť. Všetky spomenuté kúsky šatníka si môžete vybrať spoločne na jednom mieste - v našom e-shope. A výprava za novými zážitkami sa môže začať!