4 skvelé tipy na funkčné detské oblečenie do jarného počasia

Aj vy cítite, že vzduch zrazu vonia nejako inak? Je to znak niečoho nového, krajšieho a veselšieho. Jar prináša na tváre ľudí úsmev, spokojnosť, smiech a radosť zo života. Nielenže sa prebúdza príroda, no prebúdzame sa po dlhom zimnom útlme aj my. Naše deti majú pred nami, samozrejme, už pár dní náskok :-) S veselým krikom objavujú krásy jari na detských ihriskách, na bicykloch či kolieskových korčuliach. S príchodom jari sa predlžujú dni, a teda aj čas, ktorý trávime vonku. Počasie je však ešte premenlivé, rána chladné a pribúdajú aj daždivé dni. Ako najlepšie obliecť svoje deti do jarného počasia? Čo všetko sa skrýva pod pojmom "funkčné detské oblečenie"? To všetko sa dozviete v našom najnovšom článku.

 
 

Hlavnou úlohou funkčného detského oblečenia je postarať sa o to, aby naše ratolesti nemali nepríjemný pocit spoteného tela a chladu. Aby im bolo príjemne aj pri tých najodvážnejších výpravách do okolitého sveta, a to v každom počasí. Aby obľúbená veta našich babičiek: "Nebež, lebo sa spotíš a prechladneš!" bola už len minulosťou. Vďaka špeciálnym materiálom dokáže funkčné detské oblečenie udržiavať teplo, odvádzať pot, rýchlo schne, je vodeodolné, vetruvzdorné, v závislosti od konkrétneho kusu oblečenia a výrobcu. Funkčné oblečenie pre deti nie je iba záležitosťou zimnej lyžovačky, ako sa mylne domnieva mnoho ľudí. Je to ideálne celoročné oblečenie aj na detské ihrisko, dokonca je príjemné a pohodlné na bežné nosenie do škôlky či školy. Čo všetko nesmie chýbať v jarnom šatníku vašich ratolestí? 

 
 

1. Detské termoprádlo z merino vlny

Prvú, základnú vrstvu oblečenia pre deti, by malo tvoriť termoprádlo. Táto najspodnejšia vrstva musí byť naozaj kvalitná a plne funkčná. Práve ona totiž odvádza pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky, čím udržiava telo v teple a suchu. Čiže spodná vrstva sa stará o to, aby deti pri žiadnej námahe nepociťovali nepríjemný pocit chladu. V dnešnej „bio“ „eko“ dobe je čoraz populárnejším materiálom pri výrobe funkčného termoprádla 100% prírodné vlákno z obnoviteľných zdrojov, tzv. merino vlna. Merino vlna je dokonalý termoregulátor - v zime hreje a v lete chladí, čím udržuje ideálnu telesnú teplotu a zabraňuje tak prehriatiu alebo podchladeniu organizmu. Merino vlna je vhodná dokonca aj na teplé letné dni a vysoké teploty až do +40°C.

 

Pri výbere vhodného termoprádla na jarné a letné počasie je dôležité sledovať na danom produkte tzv. hustotu vlákna (gramáž), ktorá sa udáva v g/m2. Na teplé počasie je ideálne termoprádlo s gramážou okolo 130g/m2 – 150g/m2, teda veľmi ľahký a tenký materiál. V teplom letnom počasí je táto vrstva často tou jedinou, ktorú dieťa potrebuje. Na jar odporúčame pridať druhú, strednú vrstvu napr. funkčnú mikinu a pokiaľ to počasie vyžaduje, tak pridať ešte tretiu vrstvu napr. softshellovú bundu.

 

Viac o jedinečných vlastnostiach merino vlny si môžete prečítať v našom článku: Objavte 15 úžasných vlastností merino vlny

 

 
 

2. Softshellové vrchné oblečenie

Úlohou tretej, ochrannej vrstvy oblečenia – teda funkčnej vrchnej bundy a vrchných nohavíc – je chrániť pred daždivým a veterným počasím. Zároveň pomáha odvádzať nadbytočnú vlhkosť do okolia. Na túto vrstvu sú vhodné priedušné materiály s dostatočnými ventilačnými schopnosťami. Ideálnym materiálom je softshell. Aké má softshell vlastnosti? 

 

  1. univerzálny – softshellové oblečenie možno nosiť celoročne na rôzne outdoorové aktivity. Rovnako sa však hodí aj na bežné nosenie, napr. do skôlky či školy. Bunda či nohavice môžu byť podšité napr. fleecom a vtedy sú vhodné do chladnejšieho počasia. S vhodnou vrstvou termoprádla dokonca zvládnu aj teploty okolo 0°C. Oblečenie bez zateplenia je ideálnym spoločníkom na letné aktivity. 
  2. vetruvzdorný – veľmi dobre odoláva vetru
  3. vodeodolný - veľmi dobre odoláva vode a dažďu
  4. priedušný – materiál veľmi dobre „dýcha“
  5. rýchloschnúci
  6. jednoduchá údržba – drobné nečistoty sa ľahko odstránia aj vlhčenou utierkou
 
 

3. 100% nepremokavé oblečenie pre deti do dažďa

Patríte aj vy s vašimi deťmi medzi outdoorových nadšencov, ktorí si čerstvý vzduch doprajú naozaj v každom počasí? Nechcete sa skrývať pred náhlymi kvapkami dažďa a ponáhľať sa z prechádzky rýchlo domov? V tom prípade v jarnej výbave vašich detí rozhodne nesmie chýbať naše nepremokavé oblečenie dánskej značky ELKA. Kto iný môže mať väčšie skúsenosti s dažďom a mokrom než Dánsko s oceánskym podnebím? ELKA oblieka námorníkov, rybárov a pracovníkov na ropných vežiach. Vďaka detskej kolekcii ELKA RAINWEAR budú vaše deti v suchu a teple aj v daždivom počasí. 

 
 

4. Doplnky

A na záver našich skvelých tipov nesmieme zabudnúť na doplnky. Jarné počasie je ideálne na tenšie čiapky, nákrčníky, kukly a viacúčelové buffy z rôznych funkčných materiálov ako napr. už zo spomínanej merino vlny alebo fleecu. Maminy najmenších detičiek určite ocenia softshellové capačky s merino vlnou vhodné do kočíka aj na nosenie detí v šatke či nosiči. Skvelo ochránia malé detské nôžky pred chladnejším jarným počasím. Medzi veľmi obľúbené doplnky patria aj štucne z merino vlny, ktoré rovnako ako capačky výborne udržujú detské nôžky v teple. Oceníte ich aj pri prebaľovaní a bezplienkovej metóde BKM. Navyše sú aj skvelou ochranou kolienok malých lezúňov pred chladom a drobnými poraneniami pri lození. A v neposlednom rade nezabudnime na vhodné funkčné ponožky, ktoré udržia nohy v teple a suchu.