Spoznávame Nórsko (časť I.)

Vyjdate sa s nami spoznávať krajinu neopísateľnej prírodnej krásy, krajinu tých najkrajších fjordov sveta a tisícov vodopádov. Krajinu, kde je kvalitné funkčné outdoorové oblečenie základnou výbavou každého dieťaťa. Ako sme už v úvode e-shopu spomínali, celá myšlienka založenia ACTIVE KIDS vznikla počas nášho cestovania práve v tomto outdoorovom raji - v Nórsku.

V nasledujúcich článkoch nášho blogu vás prevedieme unikátnou Cestou trollov, budeme sa spolu plaviť po krásnych fjordoch a ukážeme vám, kde žije slávna princezná Elza. Dočítate sa, ako obliecť dieťa na outdoorové dobrodružstvo a vysvetlíme si, ako najefektívnejšie využívať jednotlivé vrstvy oblečenia. Naše cestovanie sme si opäť raz užili aj s našou trojročnou dcérkou, ktorá dokonale otestovala všetky nórske cestovateľské vychytávky, vďaka ktorým je cestovanie s malým dieťaťom v tejto severskej krajine skutočným zážitkom.

 

V septembri sme si splnili náš dávny cestovateľský sen. Strávili sme úžasné dva týždne v jednej z najkrajších krajín sveta. Nórsko každoročne privíta milióny návštevníkov a je na to perfektne pripravené do najmenších detailov. Je vyhľadávanou destináciou nadšených turistov, vyznávačov adrenalínových športov, lyžiarov či rybárov. Nórsko má skvele vybudovanú infraštruktúru. A práve cestovanie auto je veľmi obľúbeným spôsobom spoznávania tejto nádhernej krajiny. Mnohé úseky ciest pozdĺž fjordov sú však veľmi úzke, často dokonca iba jednosmerné. Zákruty a strmé zrázy vzbudzujú rešpekt, no aj napriek tomu sme sa na cestách cítili vždy bezpečne. Nórsko sa môže pýšiť aj najdlhším tunelom na svete, ktorý meria necelých 25 km. Keď sa rozhodnete cestovať autom, obrňte sa trpezlivosťou a tolerantnosťou. Takmer na všetkých cestách je maximálna povolená rýchlosť 60 km/h, na niektorých 70 km/h. Výnimkou sú diaľnice, kde je povolené zrýchliť „až“ na 90 km/h. Chodci majú absolútnu prednosť vždy a všade a maximálny ohľad sa berie na cyklistov.

My sme sa však rozhodli otestovať všetky nórske vychytávky pri cestovaní verejnou dopravou a verte, že pri niektorých z nich sme doslova onemeli od úžasu. Veď kto by čakal detské sedačky, a to dokonca v protismere jazdy, v bežných linkových autobusoch, alebo kryté detské ihrisko v rýchliku?

 

Plánovannie trasy

Pri plánovaní našej trasy sme sa inšpirovali veľmi populárnym programom NORWAY IN A NUTSHELL (NIN). Zvolili sme si verziu DIY (Do It Yourself), čiže všetko okolo kúpy lístkov a ubytovania sme si spravili sami. Pre tých, pre ktorých plánovanie a organizovanie nie je práve tá najsilnejšia stránka, odporúčam verziu „zaplatím niečo navyše a mám to bez starostí“. NIN využíva verejnú dopravu. Nie sú to organizované skupiny turistov so sprievodcami. Cestujete individuálne, no celý servis okolo plánovania a zabezpečenia potrebných lístkov a ubytovania za vás urobia v cestovnej kancelárii. Sami si zvolíte trasu, miesto odchodu, príchodu, počet dní a miesta na prenocovanie.

Na vopred dohodnutom mieste už v Nórsku dostanete celý podrobne vypracovaný itinerár s komplet cestovnými lístkami, ktoré budete na vašej trase potrebovať. Všetky spoje sú navzájom prepojené, netreba mať obavy, že niečo nestihnete alebo sa stratíte. Angličtina je v Nórsku samozrejmosť, čiže sa netreba obávať ani jazykovej bariéry. NIN je skvelá možnosť, ako navštíviť Nórsko pre tých, ktorí nemajú potrebnú odvahu alebo skúsenosti cestovať na vlastnú päsť, no zároveň ich neláka predstava cestovať v 30-člennej skupine s cudzími ľuďmi. Počas nášho cestovania sme stretli turistov rôznych vekových kategórií od študentov až po seniorov.

 
 

A čo si na takúto cestu so sebou zbaliť? Rozhodne vo vašej batožine nesmú chýbať všetky tri vrstvy oblečenia. Pre zabezpečenie dokonalej termoregulácie je potrebné, aby tieto vrstvy medzi sebou spolupracovali. Termoregulácia funguje na princípe posúvania prebytočnej vodnej pary (potu) smerom od tela do ďalšej vrstvy oblečenia pri zachovaní optimálnej teploty tela, teda pri prehriatí vás má ochladiť a pri chlade hriať. Aby termoregulácia fungovala, je potrebné zosúladiť tieto vrstvy:

 

Prvá, spodná vrstva oblečenia

Tú najspodnejšiu prvú základnú vrstvu by mala tvoriť kvalitná termobielizeň. Či už dávate prednosť syntetike alebo prírodnej merino vlne, prvá vrstva musí byť naozaj kvalitná a plne funkčná. Práve táto spodná vrstva odvádza pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky, čím telo udržiava suché. Spodná vrstva sa postará o to, aby ste pri žiadnej námahe nemali nepríjemný pocit chladu. Mala by byť preto čo najtesnejšia a úplne kopírovať obrysy tela, aby odvod potu bol maximálne účinný. V ponuke Active Kids máme detskú termobielizeň z prírodného materiálu - merino vlny tej najvyššej kvality od nórskej firmy Devold a postupne budeme dopĺňať aj ďalších výrobcov. Alex veľkú časť cesty strávila práve v body Devold a môžeme čestne prehlásiť, že jeho test dopadol vynikajúco. Otestovaná bola aj veľká prednosť merino vlny, a to že pri dlhodobom nosení nesmrdí :-)

 

Stredná izolačná vrstva

Druhá izolačná vrstva má dve základné funkcie. Prepúšťa vlhkosť preč od tela a zároveň pomáha udržiavať teplo pri chladnejšom počasí alebo pred a po športovom výkone. Vhodná je mikina, rolák, flees aj merino vlna. Druhá vrstva by mala mať voľnejší strih, čím zabezpečuje lepší odvod vlhkosti (tepla) vďaka cirkulácii vzduchu. V našej ponuke nájdete merino mikiny a overaly už spomínanej značky Devold, merino roláky českej firmy Lasting a fleecové mikiny od Trollkids.

 

Posledná, vonkajšia vrstva

Tretia ochranná vrstva má základnú funkciu ochrániť pred poveternostnými podmienkami a pomáhať odvádzať prebytočnú vlhkosť od okolia. Ideálnym materiálom je napr. softshell s funkčnými membránami Windprotect, Gore-tex, AQUAPROOF 6x6,... V popise oblečenia danej vrstvy by nemali chýbať údaje o výške vodného stĺpca a priedušnosti. Active kids vašim deťom ponúka kvalitné softshellové oblečenie s krásnym detským dizajnom českej značky Unuo a Trollkids. 100% nepremokavý materiál má v ponuke dánska firma Elka.