Tip na dobrodružný výlet kam oficiálny chodník nevedie, no na deti sú tam nachystaní!

Ak hľadáte vo Vysokých Tatrách miesto, ktoré je mimoriadne ľahko dostupné, zároveň je veľmi vysoko a ponúka skutočne prémiové výhľady, určite tým nemyslím Lomnický štít. Tipom na takéto miesto je len o kúsok nižšie Lomnické sedlo a krátky prechod po zelenej značke na Lomnickú vežu.

 
 

Záhada zavretého chodníka

Vysokohorská lokalita, kam po oficiálnom chodníku turista vyjsť nemôže. Oslovila som vedenie Štátnych lesov TANAP s otázkou, prečo je zrušený chodník od Skalnatého plesa hore. Pôsobí totiž sympaticky, trasu vidno z výšky lanovky. V starej mape z júna 1980, ktorú mám doma, ešte zeleno značený chodník do Lomnického sedla bol.

 
 

Hovorkyňa Martina Petránová pátrala a ako sama uviedla, nebolo to celkom jednoduché. Presný termín zrušenia tejto trasy zatiaľ nenašla, malo sa tak stať niekedy v 80-tych rokoch. „Dôvodom vraj bola predovšetkým ochrana prírody, keďže v tejto lokalite žijú kolónie svišťov a je to aj biotop kamzíka,“ uvádza v stanovisku. Okamžite si spomínam aj na poslednú jazdu lanovkou do sedla a typické svišťanie, teda hvízdanie svišťov. Teraz sme ich počuli, inokedy sa dajú zahliadnuť. „Štátne lesy TANAP-u ako správca turistických chodníkov na území Tatranského národného parku momentálne nemajú v pláne túto trasu obnoviť.“ Takto jednoznačne už znela odpoveď na otázku, či si tam v dohľadnej dobe budeme môcť vybehnúť aj bez lanovky. Tak teda nie! Je to o to zaujímavejšie, že hore sa môžete naozaj len vyviezť, no keď vystúpite, čaká vás príjemná krátka turistická trasa.

 
 

Ako sa tam teda dostať?

Do sedla vedie lanovka zo Skalnatého plesa. Môžete si to spraviť ľahké a vyviezť sa už z Tatranskej Lomnice do stanice Štart a odtiaľ na Skalnaté pleso a napokon presadnúť na otvorenú dvojsedačku do sedla. Ťažší variant je vynechať niektorý lanovkový spoj medzi Lomnicou a Skalnatým plesom a nahradiť ho peším výstupom.

 

Pomocou lanoviek je to výlet, ktorý zvládnete aj v deň odchodu z tatranskej dovolenky alebo v deň príchodu. Rovnako je to dobrá voľba aj na celodenný program, keď to spojíte s okolím Skalnatého plesa, ihriskom Svištia krajinka alebo ešte lepšie, mimoriadne príjemným prechodom cez magistrálu okolo Skalnatej chaty, následne okolo Zamkovského chaty a dole na Hrebienok. Možností v tejto lokalite je habadej.

 
 

Čo si zbaliť?

Pomocou lanoviek to je výlet nenáročný, ale ak si to tam hore chcete naozaj maximálne užiť, odporúčam dve zásadné veci. Vrstvy oblečenia, vrátane pokrývky hlavy a občerstvenie. To prvé platí naozaj aj v lete. V auguste sme tam zažili napríklad len 5 stupňov, inokedy zase 20. Až na niektoré anomálie rátajte vždy s tým, že tam bude chladnejšie a spravidla aj o dosť veternejšie. Pár faktov. Vyrážať budete zrejme z podhoria, konkrétne Tatranská Lomnica leží v nadmorskej výške 850 metrov. Prejdete strednou horskou polohou cez Skalnaté pleso a razom sa ocitnete vo vysokohorskom pásme. Lomnická veža má 2215 m n. m. To je celkom slušný rozdiel. 

 

 
 

Kým je leto, zdola pôjdete zrejme v krátkom rukáve, aj to vám môže byť horúco. Na Skalnatom už môžete mať chuť na tenký dlhý rukáv. Hore s najväčšou pravdepodobnosťou oceníte aj bundu a určite aspoň čosi tenké na hlavu alebo aspoň cez uši. Áno, dá sa to zvládnuť aj naľahko, ale nebude to príjemné a zrejme sa budete ponáhľať dole, čo by bola škoda. Ak si to v sedle chcete vychutnať, tepelný komfort sa hodí. Takže vrstvíme.

 
 

U nás už aj deti samy od seba preferujú merino vlnu. Toto leto sme otestovali aj detské tričká s krátkym rukávom s kombináciou merino a tencel, ktorá o čosi viac pocitovo chladí, keď pečie slnko. Ak je fakt extrém a dieťa sa spotí pri výstupe, raz-dva to preschne a nemusíte mať náhradné oblečenie. Pridávame merino s dlhým rukávom, rovnako dobre poslúži „fliska“ a keď už fakt fučí a ochladí sa, vyťahujeme sofsthellovú bundu. Tá čiastočne ochráni aj v daždi, aj keď samozrejme softshell má v tomto isté limity, no nám to napokon vždy stačilo. Lacné ľahučké skladateľné takzvané bundy do dažďa majú stĺpec 2000mm, softshell 10.000mm, to len pre porovnanie. Na nohy sa nám v takýchto výškach osvedčil tenký letný nepodšitý softshell, dole sa dá vyhrnúť a sú z gatí „trojštvrťáky“.

 
 

Občerstvenie hore je vyslovene vec potešenia. Kúpiť sa tam nič nedá, čiže minimálne vodu si berte určite. A v takej nadmorskej výške aspoň malá desiata chutí nesmierne. Vždy rada využijem navýšený apetít a balím aj kopu zeleniny, všetko sa v takej výške zje. 

 
 

Čo tam s deťmi?

Ihrisko tam veru nie je žiadne. Ale vôbec to neprekáža! Pre deti tam nachystali niekoľko tabúľ s úlohami na vyriešenie.

 

 
 

Na záver je magické koleso, ktoré pomôže rozlúštiť symboly pri správnych odpovediach.

 
 

Keď tam chodíte častejšie ani to nebude nuda, úlohy sa z roka na rok menia, možno nie každý, ale každý druhý rok určite! Ozaj, nezabudnite si dole pýtať Sprievodcu Tatranskou divočinou, aby bolo odpovede do čoho zaznamenávať. 

Ďalšie príjemné detské rozptýlenie sú skaly popri chodníku. Sú pomerne dobre situované. Dieťa, ktoré si chce trošku poloziť, si určite nájde bezpečnú cestičku. Lepšie ako preliezačky na ihrisku! 

 

 
 

Hlboké doliny pod nohami, občas kamzík v nejakom žľabe. Prevaľujúce sa hmly, Skalnaté pleso ako na dlani, z druhej strany Malá studená dolina aj s Téryho chatou. Je to výborné miesto na orientáciu v Tatrách, všetko ako na dlani. 

 
 

Obavy z otvorenej dvojsedačky?

Ak sa pýtate, s akými malými či veľkými deťmi ísť hore, poviem vám, že s hocijakými. Menšie v šatke či v nosiči, väčšie na kolenách a ešte väčšie si normálne sadnú. 

Samozrejme musíte zvážiť, či dieťa v prípade nevôle udržíte. Sedačky sú vynovené, čalúnené, veľmi pohodlné a lanovkári vždy nápomocní. Pomôžu s nastúpením a ešte viac pri vystupovaní, aby každý riadne zostúpil a hlavne ustúpil pokračujúcej sedačke.

 
 

Môžete sa plne spoľahnúť, stačí počúvať inštrukcie. Kedy jazdí, si treba vždy preveriť telefonicky alebo na webe. V prípade nepriazne počasia ju vypínajú aj počas sezóny, ale to sa týka všetkých typov lanoviek.

 

 
 

To sú všetky naše tipy, ako si užiť Lomnické sedlo, prípadne krátky prechod po zelenej značke na Lomnickú vežu. Ak sa rozhodnete výlet absolvovať, napíšte nám svoje dojmy! Budeme sa tešiť! Krásne tatranské zážitky prajeme.