Správne VRSTVENIE funkčného oblečenia

"NAUČÍME VÁS FUNKČNE OBLIEKAŤ VAŠE DETI"

Aby sme dosiahli maximálne využitie detského funkčného oblečenia, čiže dokonalú termoreguláciu, musíme funkčné oblečenie správne obliekať a využívať pri tom tzv. VRSTVENIE. Úplný základ je obliekať jednotlivé vrstvy v správnom poradí, aby mohli medzi sebou spolupracovať. Vďaka tomu bude vášmu dieťaťu príjemne pri všetkých aktivitách v každom počasí a ročnom období. Množstvo vrstiev a ich kombinácia samozrejme závisí od ročného obdobia, klimatických podmienok aj od samotného dieťaťa. V extrémne nízkych teplotách je vhodné obliecť drobcovi aj dve spodné alebo dve stredné vrstvy. A naopak, v teplom letnom počasí môžeme nášmu pokladu obliecť iba prvú vrstvu, a okrem tenkého trička alebo bodyčka nebude nič viac potrebovať. Obrovská výhoda vrstvenia je v tom, že jednotlivé kúsky oblečenia môžete dieťaťu obliekať a vyzliekať aj počas dňa. Ráno cestou do škôlky oblečieme všetky 3 vrstvy a poobde na slniečku pokojne vynecháme mikinu alebo softshellovú bundu.

activekids-vrstvenie-banner-1200x200  

activekids-banner-prva-zakladna-vrstva-300x200 activekids-banner-druha-izolacna-vrstva-300x200 activekids-banner-tretia-ochranna-vrstva-300x200

 

PRVÁ SPODNÁ ZÁKLADNÁ VRTSVA – termoprádlo

Začíname práve touto vrstvou, preto sa aj nazýva prvá spodná základná vrstva. Je to najdôležitejšia vrstva, ktorá sa dotýka priamo pokožky tela. Tvorí ju kvalitné termoprádlo z merino vlny alebo synetických materiálov, ako je napr. polyester/polyamid. My sme zástancom prírodných materiálov, pretožte sme presvedčení, že to je najlepší materiál pre detskú pokožku. Práve táto prvá spodná vrstva odvádza pot od pokožky, čím telo udržuje stále suché a teplé, aj keď sa dieťa spotí. Mala by čo najviac priliehať k telu, aby odvod vlhkosti bol maximálny. Prebytočná vlhkosť je tak odvedená do ďalšej vrstvy oblečenia a telo dieťaťa ostáva suché. Výsledok je tzv. suché teplo. Pod túto vrstvu sa už nič neoblieka. Len prosím, žiadne bavlnené tielka pod funkčné oblečenie! Tým by sme funkčnosť úplne „zablokovali“, nakoľko práve bavlna nie je funkčný materiál a pot do seba nasaje, a tak chladí. Čiže správna spodná vrstva sa stará o to, aby deti pri žiadnej námahe nepociťovali nepríjemný pocit chladu, aby neprechladli, aby si neprefúkol vietor. V teplom počasí ich spodná vrstva z merino vlny, práve naopak, chladí, aby nedošlo k prehriatiu organizmu. 

Rozlišujeme termoprádlo hrubé na chladnejšie počasie a termoprádlo tenšie na celoročné nosenie. Dôležitý parameter pri oblečení z merino vlny je gramáž (tzv. hustota) a priemer vlákna vlny.

Viac sa o materiáli MERINO VLNA dočítate tu: /infosky-pre-vas/merino-vlna/

activekids-banner-devold-1-1200x200  

  

DRUHÁ STREDNÁ IZOLAČNÁ VRSTVA – mikina, rolák, sveter

Na termoprádlo obliekame druhú vrstvu, ktorá plní dve základné funkcie. Pomáha udržiavať telo v teple v chladnejšom počasí, a zároveň odvádzať nadbytočné teplo ďalej do ďalšej vrstvy oblečenia, a tak zabraňuje prehriatiu dieťaťa. Je voľnejšia ako prvá vrstva. Vhodná je merino alebo fleecová mikina, rolák, sveter.

activekids-banner-bunda-1200x200

 

TRETIA VONKAJŠIA OCHRANNÁ VRSTVA – bunda, nohavice, kombinéza

Poslednou treťou vrstvou je vrchná bunda a nohavice (prípadne kombinéza). Jej úlohou je chrániť dieťa pred daždivým a veterným počasím. Zároveň pomáha odvádzať nadbytočnú vlhkosť do okolia. Dôležité parametre sú výška vodného stĺpca a priedušnosť materiálu. Na jar/jeseň je pre deti vhodný materiál softshell, v zime obliekame zimnú bundu a nohavice prípadne kombinézu s membránou. 

Viac sa o materiáli SOFTSHELL dočítate tu: /infosky-pre-vas/softshell/

activekids-jarne-novinky-slider