Objavte 15 úžasných vlastností merino vlny, pre ktoré si ju ihneď obľúbite

Detské oblečenie z merino vlny si v posledných rokoch získava svojich verných fanúšikov aj u nás na Slovensku. 100% prírodné vlákno merino sa stáva čoraz obľúbenejším medzi rodičmi, ktorí svojim deťom doprajú tú najvyššiu kvalitu. No vedeli ste, že detské oblečenie z merino vlny je využiteľné celoročne a nie iba na zimnú lyžovačku? Čo je to vlastne merino vlna a aké sú jej prednosti? Prečo sa oplatí investovať do kvalitného termoprádla a v akých detských veľkostiach sa vyrába? Je to vhodné oblečenie pre bábätká s citlivou pokožkou? Ako sa správne starať o produkty z merino vlny? To všetko sa dozviete v sérii  našich najnovších článkov o funkčnom oblečení pre deti. A začíname práve merinom! :-) 

 
 

Čo je to vlastne merino?

Merino vlna je najjemnejší druh ovčej vlny. Pochádza zo špeciálne vyšľachtených oviec pôvodne žijúcich v horských oblastiach Španielska, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. V súčasnosti najväčšia a najkvalitnejšia produkcia merino vlny pochádza z Nového Zélandu a Austrálie, odhaduje sa až na 80% celkovej svetovej produkcie. V porovnaní s bežnou vlnou je merino vlna hodvábne jemná. Vďaka svojej jemnosti je vhodná aj na výrobu oblečenia pre bábätká od tých najmenších detských veľkostí. Rovnako je vhodná aj pre ľudí s citlivou pokožkou. Za svoju hodvábnu jemnosť vďačí svojmu vláknu o priemere 16 - 22 mikrónov (0,016 - 0,022 milimetrov). Najjemnejší typ merino vlny tzv. SUPERFINE merino má priemer vlákna dokonca len 16 mikrónov. (Pre porovnanie - ľudský vlas má priemer približne 100 mikrónov). Preto nemusíte mať pred kúpou detského oblečenia z merino vlny vôbec obavy, že bude deti “hrýzť” a bude im nepríjemné na holú pokožku. Práve naopak, je hodvábne jemné a vhodné už pre tie najmenšie deti.  

 

 
 

Ako správne vybrať termoprádlo z merino vlny podľa ročného obdobia?

Základnou úlohou funkčného termoprádla je odvádzať pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a udržiavať tak telo suché. Čiže jeho hlavnou funkciou je postarať sa o to, aby deti pri žiadnej aktivite nemali nepríjemný pocit spoteného tela a chladu. Aby našim ratolestiam bolo príjemne aj pri tých najnáročnejších výpravách za dobrodružstvom, či už v lete alebo zime. Aby obľúbené vety našich babičiek “Nebež, lebo sa spotíš a prechladneš!” boli už len minulosťou. V chladnejšom počasí tvorí termoprádlo zvyčajne prvú základnú vrstvu, prípadne je nositeľné aj ako druhá izolačná vrstva. V teplom letnom počasí však termoprádlo môžeme nosiť ako jedinú vrstvu. Ako si však správne vybrať? Ktoré merino oblečenie je vhodné na letnú turistiku a ktoré na zimnú lyžovačku? V čom je ten podstatný rozdiel? Pomôžeme vám sa v tom zorientovať. 

 

Odpoveď na túto otázku sa skrýva v tzv. hustote vlákna (gramáži), ktorá sa udáva v g/m2. Na leto je vhodné zvoliť hladký jemný úplet s hustotou okolo 130 - 160g/m2, ktorý zvládne teploty od 0°C/+40°C. Vyššie gramáže zvládnu už aj mínusové teploty pod 0°C. Pre porovnanie napr. hrubý zimný dvojvrstvový úplet môže mať hustotu až 260 g/m2

 

Každý výrobca má pre svoje jednotlivé rady merino oblečenia svoje vlastné názvy. Napr. nórska značka Devold má detské oblečenie na leto pod názvom kolekcie  Breeze a na zimu pod názvom Active a Dou Active. V popise výrobkov je preto potrebné si všímať práve hustotu vlákna (gramáž). Podľa toho budete vedieť, či sa jedná o detské oblečenie vhodné na leto alebo zimu. Letné rady sú určené na teploty od 0°C/+40°C. Letné tenšie merino je veľmi praktické, pretože ho ako spodnú vrstvu deti vynosia v chladnejšom počasí (no stále v plusových teplotách). V teplom letnom počasí ho môžu nosiť ako jedinú potrebnú vrstvu, ktorá ich bude chladiť alebo hriať podľa aktuálnej potreby tela. No pokiaľ sa chystáte byť aktívny v chladnejšom počasí už aj v mínusových teplotách pod 0°C, určite zvoľte vyššiu gramáž a investujte do hrubšieho oblečenia. 

 
Funkčné detské tričko Devold
 

15 úžasných vlastností merino vlny, pre ktoré si ju ihneď obľúbite:

  1. 100% prírodný materiál - to najlepšie z dokonalej prírody
  2. bezkonkurenčná termoregulácia - merino vlna je prírodné duté vlákno, ktoré perfektne izoluje a vytvára tak ideálnu termoreguláciu tela - má výborné izolačné vlastnosti, skvele odvádza pot a udržuje pokožku stále suchú. V zime hreje a v lete chladí, čím udržuje ideálnu telesnú teplotu a zabraňuje tak prehriatiu alebo podchladeniu organizmu. 
  3. hreje, aj keď je vlhká - má vysokú absorbčnú schopnosť, čo znamená, že dokáže nasať vlhkosť rovnajúcu sa až 30% svojej váhy bez toho, aby na dotyk bolo oblečenie studené a mokré.
  4. je antibakteriálna - má prirodzenú schopnosť vydržať dlhú dobu bez zápachu, a to vďaka 90% obsahu proteínu keratín. Práve ten vytvára nehostinné prostredie pre život baktérií, ktoré svojím rozkladom a množením spôsobujú zápach. Jednoducho povedané, merino môžete nosiť aj dlhšiu dobu bez toho, aby bolo cítiť zápach potu. Čo je obrovská výhoda pri viacdenných aktivitách bez možnosti prania.
  5. výborná priedušnosť - každé vlákno merino vlny dýcha skrz svoju vnútornú štruktúru na rozdiel od syntetického vlákna, ktorého priedušnosť je určená množstvom medzier v látke. Preto husto pletené tričko z umelých vláken nedýcha na rozdiel od husto tkanej vlnenej látky, ktorá je stále krásne priedušná.  
  6. je jemná, neškriabe - v porovnaní s bežnou vlnou je merino vlna hodvábne jemná. Vďaka svojej jemnosti je vhodná aj pre bábätká a ľudí s citlivou pokožkou. Za svoju hodvábnu jemnosť vďačí svojmu vláknu o priemere 16 - 22 mikrónov (0,016 - 0,022 milimetrov). Najjemnejší typ Merino vlny tzv. SUPERFINE merino má priemer vlákna dokonca len 16 mikrónov. (Pre porovnanie - ľudský vlas má priemer približne 100 mikrónov). Preto nemusíte mať pred kúpou detského oblečenia z merino vlny vôbec obavy, že bude deti “hrýzť” a bude im nepríjemné na holú pokožku. Práve naopak, je hodvábne jemné a vhodné už pre tie najmenšie deti.
  7. je hypoalergénna - vhodná pre citlivú až atopickú pokožku. Merino vlna je antistatická a prirodzene odpudzuje prach. Eliminuje baktérie, roztoče a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť alergie, prípadne astmu. 
  8. má vysokú UV ochranu - má prirodzený slnečný faktor (min UPF = 25)
  9. nehorí a netaví sa
  10. je rýchloschnúca - ideálna pre zaneprázdnené rodiny s deťmi
  11. je čiastočne voduodpudivá - vďaka obsahu lanolínu a štruktúre vlákna
  12. tvarová stálosť - merino vlna je prirodzene elastická aj bez prímesí elastanu
  13. je šetrná k životnému prostrediu - je biologicky rozložiteľná a pochádza z obnoviteľných zdrojov, na rozdiel od syntetického vlákna
  14. jednoduchá údržba - nie je nutné časté pranie, nežehlí sa
  15. je  návyková - kto si ju raz oblečie, ihneď si ju obľúbi :-)
 
 

Ako sa správne starať o merino oblečenie?

  • na vlnu NEPOUŽÍVAŤ aviváž
  • odporúčame používať špeciálny prací prostriedok s lanolínom
  • sušiť voľne rozložené na vzduchu
  • nesušiť priamo na horúcom zdroji tepla ani v sušičke
  • ak máte na vašej práčke možnosť voľby programov, odporúčame program VLNA. Pokiaľ takýto program nemáte, odporúčame znížiť otáčky žmýkania na max. 600-800, prípadne preprať ručne.
  • pred praním spolu s iným oblečením skontrolujte hlavne suché zipsy, do ktorých sa može vlna zachytiť a poškodiť
  • odporúčame prať v ochranných sieťovaných vrecúškach
 

Active Kids vám prináša tú najvyššiu kvalitu s tradíciou výroby v EU:

DEVOLD - nórska značka Devold je najstarší svetový výrobca vlneného oblečenia  s vyše 160-ročnou tradíciou výroby. V našej ponuke nájdete oblečenie vo veľkostiach pre bábätká , vo veľkostiach pre starších chlapcov aj dievčatá a dokonca oblečieme aj vašich teenegerov. Výroba je priamo v EU. 

 

LASTING -  úspešná česká rodinná firma s vyše 25-ročnou tradíciou - špecialista na ponožky a termoprádlo z merino vlny. Svoje výrobky tej najvyššej kvality predáva vo vyše 50 krajinách sveta. Výroba je priamo v EU. 

 

CRAWLER - český výrobca funkčného oblečenia už od tých najmenších detských veľkostí. Zameriava sa na tzv. "rastúce oblečenie", ktoré porastie s vaším drobcom až dve veľkosti. Výroba je priamo v EU. 

 

Všetci chceme mať spokojné a zdravé deti. Chceme pre nich materiály čisto prírodné, ktoré skvele izolujú, a pritom dostatočne dýchajú. Merino vlna je tým pravým materiálom aj pre vaše deti. Zaujímajú nás vaše skúsenosti. Nosia vaše ratolesti oblečenie z merino vlny? Splnilo vaše očakávania? Aké značky by ste privítali aj v našom e-shope? Vaše komentáre si veľmi radi prečítame na našom blogu priamo pod článkom alebo na našom facebooku. A ako odmenu za zdieľanie vašich skúseností a tipov vám pošleme kupón na 10% zľavu na nákup akéhokoľvek merino produktu z našej ponuky.