Škaredé počasie už nemusí byť strašiakom - testovanie funkčného oblečenia značky Unuo

Prinášame vám našu najnovšiu rubriku Cestujeme = testujeme

 

Aby sme vám predstavili naše jednotlivé značky čo najlepšie, rozhodli sme sa, že budeme pre vás naše oblečenie testovať a založili sme novú rubriku Cestujeme = testujeme. Ako už mnohí viete, nápad založiť Active Kids sa zrodil počas nášho cestovania jednou z najkrajších krajín sveta - NÓRSKOM. Active Kids nie je len obyčajný e-shop s detským oblečením. Active Kids je o aktívnom pohybe na čerstvom vzduchu, o rodinných výletoch, o cestovaní s deťmi. A práve pri takýchto aktivitách bude naše oblečenie vystavené tým pravým outdoorovým podmienkam. Aby sme však boli objektívni, testovať nebudú priamo naši najmenší, no prizvali sme si na spoluprácu aktívnych cestovateľov s deťmi, úspešných cestovateľských blogerov. Ich deti dajú nášmu oblečku poriadne zabrať, otestujú ho v rôznych klimatických podmienkach, v rôznych kútoch sveta. Rodičia si budú všimať kvalitu materiálov, šitia, farebnú stálosť, nároky na údržbu, pohodlnosť, funkčnosť,... A s výsledkom sa samozrejme s vami vždy podelíme :-)

Ako prvá naše oblečenie testovala malá nomádka, ktorej dobrodružstvá môžete sledovať na krásnom cestovateľskom blogu Little Nomad Life. Recenziu pre nás napísala mamina Barborka. 

 

Testovali sme funkčné oblečenie na pobyt vonku v jesennej prírode českej značky Unuo, ktoré sa kamaráti s dažďom, vetrom a mlákami.

Keď nám leto dalo definitívne zbohom a začali prichádzať také škaredé dni, že človeku bolo ľúto vyhnať von aj najväčšieho nepriateľa, prepadli ma vážne obavy, ako bez ujmy a chorôb s našou dcérou prežijeme jeseň s jej typickým dažďom, vetriskom a mlákami. 

A potom ma dostala veta: „Neexistuje zlé počasie, len zle oblečené dieťa.” Funkčné oblečenie dôverne poznám - pár kúskov mám v šatníku a už roky ma verne sprevádzajú na väčšinu ciest po svete. Ich jedinečnosť spočíva v rozmanitých špecifických vlastnostiach - udržiavajú teplo, odvádzajú pot, rýchlo schnú, sú vodeodolné, vetruvzdorné a tak ďalej, v závislosti od konkrétneho kusu oblečenia a výrobcu.

 

No popravde, netušila som, že funkčné oblečko sa vyrába aj pre detičky, dokonca aj pre tie úplne najmenšie. 

Takže keď malá nomádka dostala od e-shopu www.activekids.sk možnosť otestovať funkčné oblečenie českej značky Unuo z kolekcie Mačka a pes ako stvorené na nevľúdne jesenné počasie, neváhala som ani sekundu. Sama som bola veľmi zvedavá, či bude oblečenie naozaj fungovať tak, ako má alebo je to len marketingový ťah. Predsalen, neposedné deti dávajú oblečeniu oveľa viac zabrať než my, dospelí, a oveľa nekompromisnejšie preveria jeho funkčnosť.

 
 

Oblečenie - konkrétne softshellovú bundu, nohavice, čiapku a nákrčník sme zobrali prvýkrát otestovať na mamičkovskú jazdu do Tatier. Sobota nám vyšla pekná, slnečná, tak som dieťa premiérovo obliekla do testovaného oblečka. Na moje prekvapenie sa ochotne nechala obliecť, zaujal ju rozkošný dizajn so zvieratkami, oblečenie jej bolo pohodlné, nič ju netlačilo ani neomínalo, aj keď nebolo plandavé, neviselo na nej ani jej nezavadzalo v pohybe. Už pri prvom kontakte som kvitovala, že detská softshellová bunda Mačka a pes má hore prekrytie zipsu, takže ten sa pekne ukryje pod lem, nevykúka a zbytočne dieťatko neobťažuje ani neprovokuje k tomu, aby si chcelo bundu rozopínať. Takisto som ocenila jej dĺžku - siahala jej pod zadok a priliehala, takže sa jej nevyhŕňala ani keď sa neskôr na prechádzke prepla do módu energického duracellka a šantila sa, štverala na šmykľavku a podobne. Rukávy na bunde rovnako aj na nohaviciach majú ukončenie všitým patentom,ktorý chráni ich nositeľa pred tým, aby sa im pod oblečenie dostal vietor a chlad. Možno by som uvítala, keby boli trošičku tesnejšie, lebo sa mi zdalo, že u malej nomádky sú trochu moc široké/voľné (i keď je pravda,že neviem či by ju tesnejšie neomínali a neprekážali jej).

 

Hoci slnko svietilo, teploty sa pohybovali lajtovo okolo piatich stupňov nad nulou a okolo Štrbského plesa pofukoval fakt nechutný mrazivý vietor. Popravde, na okamih som sa obávala, či som neprestrelila a nemala som dieťa radšej navliecť do klasického zimného overalu, ktorý som preventívne so sebou ťahala, veď auto odnesie. Malej nomádke som navyše neobliekla pančušky,mala na sebe len ponožky a testované detské softshellové nohavice.

 

Preto ma milo prekvapilo, že nemala studené nožičky a ani v bunde jej nebola zima (mala pod ňou len mikinu a bodýčko).  A to ani po tom, čo si na hodinku pospala u mňa v nosiči a vlastne sa nehýbala. Nohavice sú totiž rovnako ako bunda zvnútra podšité fleecom, takže udržiavajú dieťatko v teple. Navyše majú vysoký náplet v páse, malej nomádke siahal vysoko nad pupok a ani keď sa hýbala, zohýbala a liezla na kamene a lavičky, nohavice sa jej nezošuchovali, nešmýkali z pásu a neodhaľovali chrbátik, ale náplet ho pekne ho chránil.

 

Vonkajšia strana bundy aj nohavíc je zasa z materiálu softshell so špeciálnou TPU membránou a s vodným stĺpcom 10.000 mm a priedušnosťou 3.000 g/m2. O pár dní neskôr po našom tatranskom víkende som preto malú nomádku v testovanom oblečení zobrala na prechádzku v jemnom daždi, aby sme preklepli aj tieto vlastnosti. Bunda sa tvárila, že sa jej nijaké dažďové kvapky ani nedotkli - vydržala pomerne dlho a aj mierna vlhkosť pri izbovej teplote do pár minút vyschla. Ani nohaviciam neublížilo spoznávanie mlák na našej ulici. Teda až na patenty pri členkoch - tie schnú dlhšie a v ich prípade to môže byť trošku problematickejšie,keď sa dieťa hrá v mláke a má mokré spodné konce nohavíc - teda tie patentky.

 

Ako asi ocení každá mamina, keď sa nohavice alebo bunda trochu zašpiní, dá sa poľahky odstrániť vlhkou utierkou. Ani pranie v práčke nie je problém. Oblečko som hodila do práčky, navolila program na športové oblečenie, nedala som aviváž a oblečko bolo čisté, farby ostali zachované, rovnako materiál. Vďaka špeciálnemu materiálu rýchlo vyschli a už na druhý deň boli ready na ďalšie nosenie. A ako nepolepšiteľná cestovateľka zasa oceňujem, že bundička aj nohavice sú ľahučké, spratné a dajú sa zbaliť do kufra bez toho, aby si uzurpovali polovicu jeho priestoru ako to pri väčšine jesenného a zimného oblečenia býva. 

 

K setu softshellovej bundičky a nohavíc z kolekcie Mačka a pes značky Unuo neodmysliteľne patrí fleecový nákrčník a čiapka. Detský fleecový nákrčník je super vec, lebo osobne nemám šancu malej nomádke uviazať okolo krku žiaden šál ani šatku, skrátka to netoleruje- a kým som sa nepodujala testovať tento nákrčník, za chladnejších dní som vždy znepokojene sledovala jej odhalené hrdlo (a predstavovala som si všetky tie bacily, ktoré by jej tam mohli naskákať :-), srandujem!) a preto sa jej snažila akúkoľvek bundu vyzipsovať až úplne na doraz a ku krku. Čo sa samozrejme nezaobišlo bez jej hlučných a pobúrených protestov. Nákrčník som jej však bez problémov natiahla cez hlavu, zakasala ho pod bundu. Fleecový materiál príjemne hreje a udržiava teplo, ale zároveň je priedušný a neškrtil ju, takže ho zvládla nosiť a nemala tendencie snažiť sa ho strhnúť z krku. Okrem toho,keď naň trochu napršalo, pomerne rýchlo uschol. 

Na čiapke sme zasa ocenili jej priľnavosť a vetruvzdornosť. Pekne priliehala na ušká a udržiavala hlavičku v teple. 

 

 
 

Náš záver

Vďaka bohu za to, že na Slovensku existuje cenovo dostupné funkčné oblečenie so špeciálnymi vlastnosťami už aj pre deti. Je to oblečenie, pri ktorom nevadí, keď dieťa náhle chytí rapel a rozhodne sa kolenačkovať po mokrom chodníku (alebo ešte niečo horšie :-). Oblečenie, pri ktorom nevadí ani to, že sa chce dôverne zoznámiť so všetkými mlákami na ulici pri dome. A keď sa aj zamokrí, nemusím mať stres, že je v mokrom a prechladne. Ani nemusím na okolitý svet pôsobiť, že sa neustále sťahujem, lebo som ovešaná taškami s náhradným oblečením.

 

Funkčné oblečenie oslobodzuje - rodičov aj ich ratolesť. Rodičov od starostí (o dieťa aj o oblečenie) a decká od neprestajných zákazov a príkazov a obmedzení a môžu tak slobodne skúmať svet okolo seba.